Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Americke narodni parky / America's National Parks E01-E08 (2015)(CZ)[TvRip][1080p] = CSFD 83% | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Americke narodni parky / America's National Parks E01-E08 (2015)(CZ)[TvRip][1080p] = CSFD 83% Názov:Americke narodni parky / America's National Parks E01-E08 (2015)(CZ)[TvRip][1080p] = CSFD 83% Hodnocení:N/A Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Dokument - Velikost:29.6 GB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2017-11-25 Peerov:3 (Seed: 0, Leech: 3)
    Zaner:Dokumentarny Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo

    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky





    Americké národní parky
    (8x 1080p)





        Rok vydání:  2015
        Žánr:  Dokumentární
        Délka: 8x44 minut
        Jazyk:  čeština image
        Kvalita obrazu:  viz  MediaInfo
        Kvalita zvuku:  viz MediaInfo
        Titulky:  ne
        Menu:  ne
        Bonusy:  ne

       
        https://www.csfd.cz/film/425517-americke-narodni-parky/  

        http://www.imdb.com/title/tt4622802/?ref_=ttep_ep_tt

        Odkaz:  http://channel.nationalgeographic.com/americas-national-parks/



    1. Olympijský národní park



       
       


    Olympijský národní park  leží ve státě Washington na západě země a svůj statut získal v roce 1938. Předtím, od roku 1909 byla oblast známá jako Národní památka Mount Olympus a v roce 1976 se pro změnu stala mezinárodní biosferickou rezervací a v roce 1981 byl zařazen do světového dědictví UNESCO. Svůj název získal podle Olympijského pohoří, jehož západní svahy jsou známé jako nejmokřejší místo kontinentálních Spojených států amerických.
    Olympijský národní park lze rozdělit do tří částí:
    Pobřeží Pacifického oceánu -
    Písčitá pláž široká jen několik málo kilometrů se táhne po téměř stokilometrovém pobřeží. Na koupání to zde ale není, pláž je kvůli nánosům kamení drsná a volně přechází v divočinu.
    Olympijské hory -
    Pohoří se táhne podél střední části parku, jejich vrcholky často pokrývá sníh. Nejvyšší horou Olympic Mountains je s 2 427 m n. m. Mount Olympus.
    Deštný prales -
    Ve skutečnosti je zde deštných pralesů víc, nejznámější jsou Hoh a Quinault. Ročně zde naprší až 380 cm srážek, v důsledku čehož se jedná o nejmokřejší oblast kontinentálních USA.
    Ze zástupců zvířecí říše v parku narazíte nejčastěji na sviště olympského nebo na wapita západního.

        Odkazy:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Olympijsk%C3%BD_n%C3%A1rodn%C3%AD_park
                      https://www.novinky.cz/cestovani/amerika/271707-narodni-park-olympic-divoka-nespoutana-priroda.html
                      https://chcidoameriky.cz/olympijsky-narodni-park-informace-fotky-rady-a-tipy-pro-navstevniky  
                      https://www.nps.gov/olym/index.htm  
                      https://www.lib.utexas.edu/maps/national_parks/olympic_park99.pdf  



    2. Yosemitský národní park


    Yosemitský národní park je národní park, který se rozkládá v okresech Tuolumne, Mariposa a Madera na východě střední Kalifornie na ploše 3081 km² v horách Sierry Nevady.
    Tento přírodní park, jenž byl za národní prohlášen již v roce 1890 a v roce 1984 zařazen na seznam světového dědictví UNESCO, navštíví každoročně přes 3,5 milionu turistů, z nichž většina omezí svou návštěvu na 18 km² Yosemitského údolí podél řeky Merced. Kolem ní se rozkládají skaliska, z nichž padá nejvyšší vodopád v Severní Americe, Yosemitský vodopád. Tvoří jej Horní (425 m) a Dolní (97 m) vodopád, mezi nimiž je série kaskád (205 m). Společně měří celkem 739 metrů. Druhou dominantou parku je nejvyšší žulový monolit na světě zvaný El Capitan, který svými 1095 metry během sezóny každodenně potrápí řadu horolezců. Za návštěvu určitě stojí též monumentální 1450 m vysoký žulový útvar zvaný Half Dome a pod ním se nacházející vodopády Vernal  a Nevada.
    Yosemitský národní park je světově proslulý svými velkolepými žulovými skalisky, vodopády, sekvojovými lesy a biologickou diverzitou. I když nebyl prvním národním parkem, měl a má mimořádný význam ve vývoji idey národních parků, a to zejména díky práci lidí jako John Muir a Galen Clark.
    Yosemite je jedna z největších a nejsouvislejších neporušených přírodních oblastí v Sierra Nevadě a park chrání celou škálu rostlin a živočichů. Nadmořská výška se pohybuje od 600 do 4 000 m a zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem: chaparral a podhorské doubravy, nižší horské, vyšší horské, subalpinské a alpinské pásmo. Ze 7000 kalifornských druhů rostlin jich asi 50% najdeme v Sierra Nevadě a přes 20% v Yosemitech. Je zde zdokumentován významný výskyt více než 160 vzácných rostlin, vzácné geologické útvary a jedinečné půdy, které mnoho těchto rostlin potřebuje.

        Odkazy:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Yosemitsk%C3%BD_n%C3%A1rodn%C3%AD_park
                      http://blog.jbrezina.cz/2015/08/narodni-park-yosemite.html
                      https://chcidoameriky.cz/yosemitsky-narodni-park-kralovstvi-bouricich-vodopadu-a-zulovych-skal  
                      https://www.nps.gov/yose/index.htm  
                      http://snri.ucmerced.edu/files/public/documents/YOSEMITE%20map.pdf  



    3. Národní park Everglades


    Everglades je národní park v jižní části Floridy (USA), známý především svými rozsáhlými mokřady a specifickou faunou i flórou. Nadmořská výška je velice nízká - od 0 do 2,4 m n. m. Park byl zřízen 6. prosince 1947 prezidentem Harry S. Trumanem a v současné době se rozkládá na ploše 610 684 hektarů. V roce 1979 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.
    Většinu povrchu Everglades tvoří mokřiny s více než tisícovkou různých druhů rostlin. Za zmínku stojí území vytvořené velmi zvláštní řekou Pahayokee. Její hloubka je pouhých pár centimetrů (nejvýše 60 cm), délka 257 metrů, ale šířka v některých místech přesahuje desítky kilometrů. Řeka Pahayokee v části parku vytvořila ostrůvky hustě prorostlé tropickými dřevinami. Nechybí mezi nimi chráněné mandrovníky.
    Zvířata v národním parku Everglades zastupuje v první řadě aligátor americký. V mokřinách Everglades jich odhadem přežívá kolem 200 000, největší objevený z nich měl na délku přes 5 metrů.
    V daleko menších počtech se v parku vyskytuje kriticky ohrožený floridský panter, což je v podstatě puma americká. Díky přítomnosti vodních ploch je v Everglades velké množství ptáků - pelikánů, kormoránů, terejů, orlovců říčních a tak dále.
    Turistickou atrakcí jsou tzv. airboats, neboli vznášedla. Jedná se o lodě, poháněné vrtulí, které se bažinami a kanály pohybují rychlostí i 70 km/h.

        Odkazy:  https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_Everglades
                      https://chcidoameriky.cz/narodni-park-everglades-na-floride
                      http://www.photonature.cz/clanky/cestovani/138-everglades-zeme-aligatoru-bazin-a-tilandsii.html  
                      https://www.nps.gov/ever/index.htm  
                      https://www.lib.utexas.edu/maps/national_parks/everglades_park99.pdf  



    4. Národní park Gates of the Arctic


    Národní park Gates of the Arctic, nejsevernější z amerických národních parků byl oficiálně vyhlášen 2. prosince 1980. Celý park leží severně od Severního polárního kruhu – odtud tedy název Brány Arktidy. Valnou většinu parku pak tvoři Brooksovo pohoří.
    Nejvyšším bodem parku je s 2 523 metry hora Mount Igikpak, nejnižším s pouhými 85 metry nad mořem část toku řeky Kobuk River.
    Krásy aljašské divočiny ročně nevidí na vlastní oči ani 11 tisíc lidí, jde o nejméně navštěvovaný národní park v USA. Pro srovnání - nejnavštěvovanější Great Smoky Mountains ročně navštíví 9,3 milionů lidí. Alespoň v jiném parametru dominuje - s 30 448 kilometry čtverečními je druhý nejrozlehlejší. Zabírá stejně prostoru, jako dvě třetiny Slovenska a větší je pouze Wrangell - St. Elias.
    Většinu porostu v národním parku Gates of the Arctic tvoří smrk bílý a smrk černý. Ze zvířat je park domovem pro losy, medvědy grizzly, medvědy černé, ovce aljašské, vlky, pižmoně a soby polární. Z menších zvířat si můžete všimnout bobrů nebo skokanů lesních. A v létě komárů - ty pocítíte zejména na vlastní kůži.

        Odkazy:  https://chcidoameriky.cz/narodni-park-gates-of-the-arctic-informace-fotky-rady-a-tipy-pro-navstevniky
                      http://usa.svetadily.cz/aljaska/gates-of-the-arctic-np-p/lokality
                      https://www.nps.gov/gaar/index.htm  
                      https://www.terragalleria.com/parks/np.gates-artic.all.html  
                      https://www.nps.gov/gaar/planyourvisit/upload/GAARmapHarpersFerry.pdf  



    5. Yellowstonský národní park


    Yellowstonský národní park je nejstarší park na světě, vyhlášen byl již 1. března 1872. Název Yellowstone získal podle žlutě zbarvených skal, každý rok si je přijedou prohlédnout více než čtyři miliony návštěvníků.
    Rozloha národního parku Yellowstone je 8 980 km2. Řadí se tak mezi ty větší, zhruba stejnou rozlohu mají dohromady Ústecký a Liberecký kraj. Celé čtyři pětiny Yellowstonského parku pokrývají lesy, 15 % traviny a zbytek voda. Z rostlin převažuje borovice pokroucená, jedle plstnatoplodá nebo smrk Engelmannův.
    Průměrné stáří borovic v parku je 200 let. Pod územím parku se nachází obří yellowstonský supervulkán, který stojí právě za místními gejzíry. Sopka naposledy vybuchla před 630 000 lety. Yellowstoneský park každoročně zasáhne na 2 000 zemětřesení. Největší tragédie se odehrála v roce 1988, kdy po rozsáhlém požáru lehla čtvrtina parku popelem.
    Správa parku dala Yellowstone celkem rychle do pořádku, a tak v něm dále mohou žít medvědi grizzly, vlci, losi, svišti, wapiti nebo bizoni. Medvěd grizzly denně sežere 16 kg potravy, los vydrží s hlavou pod vodou celé tři minuty.
    Nejvýše položeným místem v parku je s 3 466 metry hora Eagle Peak. S 1 610 metry nadmořské výšky leží nejníže část toku říčky Reese Creek. V oblasti kolem NP Yellowstone pramení hned dvanáct významných amerických řek.

        Odkazy:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Yellowstonsk%C3%BD_n%C3%A1rodn%C3%AD_park
                      https://chcidoameriky.cz/yellowstonsky-narodni-park-informace-a-tipy-pro-navstevniky
                      http://www.zivotnacestach.cz/yellowstonsky-narodni-park/  
                      https://www.nps.gov/yell/index.htm  
                      https://s3.amazonaws.com/static-yellowstonepark/public/Yellowstone-official-road-map_2016-2.pdf  



    6. Národní park Great Smoky Mountains

     
    Národní park Great Smoky Mountains byl nejprve domovem indiánského kmene Čerokíů, kteří na jeho území vydrželi až do první poloviny 19. století. Jejich osud zpečetil prezident Andrew Jackson, který nařídil vyhnat všechny indiány sídlící východně od řeky Mississippi. Většina Čerokíů uposlechla a vydala se směrem na západ, jen několik málo skupin dále žilo v oblasti kolem dnešního parku.
    Téměř 95 % plochy parku je zalesněno, přičemž asi třetinu tvoří původní prales. V Great Smoky Mountains roste na 100 druhů stromů, a tak není divu, že se po vyhnání Čerokíů stala těžba dřeva hlavním průmyslem v celém širokém okolí. Ten sice přinesl do oblasti peníze a prosperitu, ale velká část dřeva v Great Smoky Mountains byla vytěžena.
    Spásu přinesla až snaha Správy národních parků, která se za pomoci soukromých investorů i místních obyvatel zasadila o vytvoření Národního parku Great Smokey Mountains. Ten byl oficiálně otevřen 15. června 1934 a v roce 1983 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

        Odkazy:  https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_Great_Smoky_Mountains
                      https://chcidoameriky.cz/narodni-park-great-smoky-mountains
                      https://www.novinky.cz/cestovani/amerika/266533-great-smoky-mountains-svetove-dedictvi-unesco.html  
                      https://www.nps.gov/grsm/index.htm  
                      https://www.nps.gov/grsm/planyourvisit/upload/grsmmap1.pdf  



    7. Národní park Grand Canyon


    Národní park Grand Canyon byl založen dne 26. února 1909 jako 15. národní park USA, do té doby byl veden pouze jako národní památka. V roce 1979 byl zařazen na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
    Park se skládá ze dvou částí:
    South Rim - Jižní okraj
    Navštěvovanější část národního parku s veškerým turistickým vybavením. Do NP Grand Canyon se vjíždí branou poblíž města Tusayan, průměrná nadmořská výška této části je 2 130 metrů.
    North Rim - Severní okraj
    Menší a méně navštěvovaná část parku, průměrná nadmořská výška je  zde 2 430 metrů. North Rim je přístupný z dálnice 89A.
    Kaňon je dlouhý téměř 446 kilometrů, jeho šířka se pohybuje v rozmezí od 500 metrů do 29 kilometrů. Řeka Colorado kaňon vymodelovala do hloubky až 1 600 metrů. V celém Grand Canyonu žije jen na 34 druhů savců, převažují netopýři a hlodavci. Z rostlin převažují houby, mechy a lišejníky.
    Nejstarší části kaňonu jsou staré 1 864 000 000 let - porovnejte to třeba s průměrnou délkou lidského života kolem 80 let. Je to zhruba jedna třetina stáří Země.

        Odkazy:  [url]https://cs.wikipedia.org/wiki/Grand_Canyon
                      https://chcidoameriky.cz/narodni-park-grand-canyon-informace-fotky-rady-a-tipy-pro-navstevniky[/url]
                      http://www.virtualtravel.cz/usa/arizona/narodni-park-grand-canyon/vyhlidka.html  
                      https://www.nps.gov/grca/index.htm  
                      https://www.desertusa.com/who/PDF/GRCAmap.pdf  



    8. Národní park Saguaro

     
    Národní park Saguaro leží v Sonorské poušti u města Tucson, dělí se na dvě poloviny. Tucson Mountain District leží 25 km západně od centra Tucsonu, Rincon Mountain District leží 32 km východně od centra města. Kaktusy saguaro rostou v obou částech, přejet z jedné oblasti do druhé zabere v závislosti na aktuálním provozu 30 - 45 minut. Se svou rozlohou 370 km čtverečních se Saguaro National Park řadí mezi menší parky. Ročně ho navštíví kolem 680 tisíc lidí.
    Národním parkem bylo Saguaro jmenováno 14. října 1994, předchozích 61 let byl veden jako národní památka. Nejvyšší bodem parku je s 2 641 metry Mica Mountain v horách Rincon Mountains.
    Floře parku Saguaro dominují již zmiňované, stejnojmenné kaktusy s obvyklou výškou 12 - 18 metrů. Jejich hmotnost dosahuje až 10 tun. Díky svému typickému tvaru s bočními větvemi je saguaro nepsaným symbolem amerických pouští. Zajímavé je, že boční větve kaktusu rostou až ve věku asi 60 let. Květ kaktusu je státní květinou Arizony. Také další stovky druhů rostlin v tomto parku tvoří převážně opuncie a další kaktusy.
    Ze zvířat převažují ty, které byste v poušti očekávali: Štíři, hadi, tarantule, ještěrky, žáby, pouštní psi a lišky a celá řada ptáků. Ve vyšších polohách hor Rincon Mountain ve východní části parku přežívají také pumy a medvědi černí.

        Odkazy:  https://chcidoameriky.cz/narodni-park-saguaro-informace-fotky-rady-a-tipy-pro-navstevniky
                      https://www.novinky.cz/cestovani/amerika/259813-np-saguaro-park-plny-nejen-kaktusu.html
                      http://usa.tbsg.net/saguaro/  
                      https://www.nps.gov/sagu/index.htm  
                      https://www.nps.gov/sagu/planyourvisit/upload/SAGUwestmap_SavedAs_pdf.pdf  











    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!





    -3
    duplis
    Ratio 0.16

    Clen

    01/08/2018 15.15.09
    prosim ta mozes to reuploudnut chystame se do americke prirody a bolo by fajn si o tom neco pozret dikes



    --------------
    >> 13/09/2020 20.55.27
    mer3331993: seed by poprosil


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.376 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 14:19
    sql

    TOPlist